Julmat

Farmors omelett – en av mina favoriter på julbordet har alltid varit omeletten som farmor gjorde. Här är receptet på den.

Ingredienser:

  • 3 dl grädde
  • 4 ägg
  • 1/4 tsk salt
  • Pytte lite vitpeppar

Så här gör du:

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll sedan i en smörad ugnsform.
  2. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 – 30 minuter.

omelett

 

Rödbetssallad – här kommer receptet på en fräsch och lite annorlunda rödbetssallad. Väldigt enkel och snabb att göra (vilket för övrigt de flesta hemmagjorda rödbetssallader är), vi slår därför ett slag för hemmagjord rödbetssallad hellre än köpt! Just detta recept tar ca 20 min att göra och blir ännu godare om den får stå och dra sig några timmar.

Ingredienser:

  • 1 burk rödbetor, inlagda
  • 2 st röda äpplen
  • 1 st gul lök
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk fransk senap
  • 1 dl crème fraiche
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Låt rödbetorna rinna av noga. Skär rödbetorna och äpplena i lite grövre bitar, samt fin hacka löken.
  2. Blanda samman majonnäsen med crème fraiche och senap. Blanda i rödbetorna, äpple och löken. Smaka av med salt och peppar.*

rödbet

*Textkälla

 

Köttbullar – är väl ett måste på allas julbord. Jag antar att de flesta har sina egna hyfsat enkla recept på köttbullar, så även vi. Här däremot får ni ett lite annorlunda recept som ger köttbullarna det där lilla extra. Kommer garanterat bli en hit på julbordet.

Ingredienser till ca 10 port:

  • 800 g blandfärs
  • 1 medelstor silverlök
  • 1 dl ströbröd
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 0,75 dl standardmjölk
  • 3 st äggulor
  • 6 msk Japansk soja, Kikkoman
  • 2 msk kalvfond, konc.
  • 1 st stor potatis, kokt och kall
  • 1 tsk aromat
  • 1 tsk svartpeppar direkt från kvarnen
  • smör att steka i

Så här gör du:

  1. Blanda grädden och mjölken och allt ströbröd i en skål och låt det svälla minst 30 minuter.
  2. Hacka löken mycket fint och svetta av den på låg värme i en stekpanna. Den ska inte ta färg utan bara mjukna och bli genomskinlig. Bred ut löken på en tallrik så svalnar den fortare.
  3. Pressa potatisen eller mosa den väl med en gaffel.
  4. Blanda samman alla ingredienser väl. Använder du maskin så tänk på att inte blanda för länge – bara precis tills smeten är lagom. Blandar man för länge blir köttbullarna kompakta och hårda (gäller alla färs rätter).
  5. Sätt en plateau (också kallad traktörpanna) eller en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda.
  6. Rulla köttbullar på c:a 25 gram och lägg upp på en blötad bricka. Det bör bli 55 – 60 stycken ungefär.
  7. Lägg köttbullarna i det sjudande vattnet och låt dem sjuda tills de flyter upp av sig själva, då är de klara. Lägg över dem i ett durkslag så att de får rinna av.
  8. Ge dem sedan färg och yta i stekpanna (helst gjutjärn) på medelhög värme.

OBS!!! Var noga med att använda just japansk soja. Använder du kinesisk soja blir köttbullarna tok salta och det blir dessutom inte rätt smak.                             TIPS: Tillsätt 1 tsk Èpiche Riche (fyra kryddor) så har du jättegoda julköttbullar.

(Sjudningen fyller två funktioner: dels blir köttbullarna helt genom lagade utan att man riskerar att de blir för hårt stekta och dels håller de formen på järnet när man steker).*

köttbullar

*Text och bildkälla

Lämna gärna en julkommentar! Snöbollskastning undanbedes!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: