Jultomtens historia

För länge sedan ansågs den svenska tomten vara en ”osynlig” skyddsande på gårdar, som arbetade för gårdens välstånd. Hans uppgifter på gården var bland annat att se till att det fanns trivsel, ta hand om djuren och hjälpa till med olika sysslor. Namnet tomten kommer från att han fanns vid huset, vid gårdens byggplats, ”tomten”. För landsbygdsbefolkningen var tomten mycket värdefull eftersom han ansågs övervaka och dra rikedom till gården. Det var viktigt för gårdsfolket att hålla sig väl med honom. Om han blev förolämpad kunde han sluta hjälpa till och på olika sätt dra olycka över gården. För att hålla sig väl med tomten satte man därför ut mat. På julafton var det extra viktigt och då gav man tomten en stor skål gröt med smör i. För att kunna äta fick han dessutom en träsked. Skeden fick inte vara av järn då tomten avskydde metaller. Den gamla svenska tomten delade inte ut julklappar, utan på julen var det han som skulle han ha gåvor istället. Han hade viktigare saker för sig än att springa omkring med gåvor i en säck. De som sa sig ha sett tomten beskrev honom som kortväxt som ett barn med ett ansikte som en gammal man, med vitt eller grått skägg. Han var klädd i röd, grön eller grå dräkt med en röd toppluva och hade träskor och grova ribbstickade strumpor.

Under 1800-talet fick denna gamla gestalt en modernisering. Den hemlighetsfulle gårdstomten blev då den moderna jultomten som är vitskäggig och rödklädd. Den nya tomten blev en mycket god man med andra traditioner som till exempel att dela ut julklappar till barnen.

Historien om moderna tomten börjar redan på 300-talet. Då levde biskopen Sankt Nikolaus som blev känd för sin givmildhet. Han utförde en rad olika goda gärningar och mirakel. Nikolaus blev tidigt föräldralös och ärvde då en förmögenhet som gjorde att han kunde hjälpa de fattiga.  Särskilt givmild var han mot barn. Därför skapades legenden om Sankt Nikolaus givmildhet och speciella godhet mot barn. Nikolaus var ett katolskt helgon som senare kom att kallas jultomten.

Idag är jultomten känd över hela världen som den glada, äldre herren som kommer med julklappar till barnen. I de nordiska länderna kommer jultomten och knackar på dörren med julklapparna i en säck. I många andra länder visar han sig dock aldrig utan lägger julgåvorna i en strumpa eller en sko på natten.*

Tomten jenny nyström                                                   Bildkälla: Jenny Nyström

modern jultomte

*Textkälla 1 och 2

 

 

Lämna gärna en julkommentar! Snöbollskastning undanbedes!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: